HTML

Nem tartozunk-a devizahitelezés eltitkolt valósága

A deviza nyilvántartású hitelek a valóságban hibrid- szerződések, forinthitellel vegyes befektetési szerződések.

Facebook

Friss topikok

Twitter

Titkos beszélgetések a “devizahitelről” - A jogalkotás, jogalkalmazás, és jogérvényesítés ellentmondásai és a “devizahitel” valósága 1.-6.

2014.10.28. 10:42

A Kúria 6/2013 PJE határozata közösségi jogot sért. A jogegységi határozat kötelező a bíróságokra nézve, ezért a jogegységi határozatoknak is meg kell felelnie az EU jogának. Ha nem felel meg, az esetben az érdemi határozatot hozó bíróságnak ugyanúgy félre kell azt tennie. A nálunk deviza nyilvántartású kölcsönnek elnevezett jogviszonyra, mint  az EU joga által szabályozott hibrid szerződésre ugyanúgy alkalmazandó: a szintetikus devizaügylettel (befektetéssel) ellentételezett hitelviszonyra vonatkozó EU jog (az Európai Parlament és a Tanács 2004/39/EK  a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve és a  Bizottság a 2006/73 EK irányelvben meghatározott a 2004/39/EK Európai Parlamenti és Tanácsi irányelvének végrehajtásának részletes szabályai ) , és a Luxemburgi Bíróság, ezen pénzügyi termékre vonatkozó határozatai (C-604/11.sz. ügy).

A jogérvényesítést a Kúria úgy akadályozza (Európában egyedülálló módon), hogy a jogegységi határozatában a jogviszony tartalmát (hibrid) felülírja az eljárásban (kötelező jogértelmezés), a kereseti állítást, és bizonyítást egy tényre (a befektetésre) megtiltja előre . Mindezzel a 6/2013 PJE határozat az elsődlegesen alkalmazandó 2004/39/EK a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelvében megfogalmazott normáktól eloldódik.

A jogalkalmazás ellentmondásai 1. by Nem Tartozunk ! on Mixcloud

 

A jogalkalmazás ellentmondásai 2. by Nem Tartozunk ! on Mixcloud

 

A jogalkalmazás ellentmondásai 3. by Nem Tartozunk ! on Mixcloud

A jogalkalmazás ellentmondásai 4. by Nem Tartozunk ! on Mixcloud

A jogalkalmazás ellentmondásai 5. by Nem Tartozunk ! on Mixcloud

A jogalkalmazás ellentmondásai 6. by Nem Tartozunk ! on Mixcloud

A sorozat előző része:

Titkos beszélgetések / A devizanyilvántartású hitel by Nem Tartozunk ! on Mixcloud

komment

Címkék: hibrid mixcloud

süti beállítások módosítása